tirsdag den 22. marts 2011

Ligger vi os til overbelægning?

I den senere tid var der igen de sædvanlige meddelelser om, at nu må man helst ikke indlægge patienter på det og det sygehus med mindre det er særdeles påkrævet. Og medierne skriver om overbelægning og senge på gangen og det aldeles uanstændige i den måde at behandle vores medborgere på. Og politisk velvilje er der masser af. Den ene vil diktere regionerne, at diktere sygehusene, at diktere deres personale at det er ikke godt nok. En anden vil give 5 mia. kr. til et eller andet og en tredje noget helt tredje.

Men ved nogen egentlig hvad problemet er? Er der nogen, der ved hvad hospitalslederne skal sige til deres personale, hvad de praktiserende læger så skal gøre med fru Hansen eller hvor man kunne bruge 5 mia. fornuftigt, og kunne man måske nøjes med ½ mia.?

Er der en intelligent sjæl i hele vores sundhedsvæsen der har undersøgt, om der var noget vi kunne gøre anderledes, så vi ikke skulle have folk liggende på gangene.

Her kommer der nogle helt private observationer: en apopleksi skal ligge 23 dage i gennemsnit i Danmark i modsætning til 4,3 dage i Kaiser Permanente, et hoftebrud 12,1 dage i Danmark og 4,9 i Kaiser. Kirurger på Rigshospitalet har reduceret liggetiden ved brystkræftkirurgi markant mv. Jeg ved godt, at mange vil sig, at lige deres afdeling klarer det meget hurtigere, men kunne det så udbredes til alle de andre afdelinger?

Når en person indlægges på hospital i Danmark mødes man ofte af yngste læge, så næstyngste, så den næstældste og så den ældste. Så hvornår bliver der så endeligt lavet en plan? Det kan jo godt tage lidt tid når yngste læge ikke vil lave en plan, som den næstyngste griner af og den næstældste læge skælder ud over og den ældste læge fortæller til sygeplejerskerne, hvor umulig de andre er. Jeg ved godt at sådan foregår det ikke lige på din afdeling, men kunne det så ikke blive udbredt til alle de andre? Måske kunne yngste læge simpelthen lære at lave en plan? Måske få en vejledning?

På et hospital, jeg har hørt om, har man lavet en akut medicinsk afdeling til modtagelse af patienter. Her må man ”kun” ligge i 1½ døgn inden man skal være på en stamafdeling. Pyha, så har vi da 1½ døgn til ikke at lave en ordentlig plan for patientens udredning og behandling og evt. snarlige udskrivelse. Et slidt købmandsslogan kunne være: ”Det tager kun 1½ døgn, men vi vil så gerne have du bliver lidt længere”.

Jeg ved godt at dette ikke gælder på din afdeling, men jeg overvejede om vi så ikke skulle hjælpe med at få liggetiden i Danmark ned på et helt andet niveau så folk kunne ligge på en stue den tid, de var på hospitalet. Måske skulle man gøre det systematisk og med hjælp fra folk, der kunne dokumentarer effekten og sikre hurtig og fast implementering i resten af sundhedsvæsenet. Måske er der ligefrem en rationaliseringsgevinst her?

2 kommentarer:

  1. Bare for en god ordens skyld. De danske tal for liggetider, som referes i KP bogen er altså fra år 2000. Der er sket en enorm udvikling i DK i forhold til at reducere liggetiden i de sidste 10 år. Den udvikling fortsætter i de kommende år pga. økonomi pres, teknologisk udvikling og forhåbentligt også lidt videndeling.

    SvarSlet
  2. Tak for det! En vigtig pointe. Korrekt at liggetider falder i DK og samtidig ser vi at antallet indlæggelser stiger (især for ældre). Det stiller endnu større krav til liggetiderne. Og nød lærer åbenbart nøgen kvinde at spinde i DK...

    SvarSlet