mandag den 13. december 2010

Bedre monitorering af patientskader er på vej...

Arne Poulstrup, Center for Kvalitet, Region Syddanmark.
En del læsere vil være bekendt med det faktum, at selv om sygehusene indrapporterer utilsigtede hændelser (UTH) (og skader) i tusindvis, udgør denne sum kun mellem 8-10% af de samlede antal UTH på vore sygehuse. En del sygehuse bruger et værktøj kaldes Global Trigger Tool (GTT) til at komme det sande tal nærmere. GTT, der i sin essens går ud på at finde markører for mulige skader ved at screene et antal journaler (20 stk. hver måned), kan med en høj grad af sikkerhed finde 30-40 % af skaderne. Når journaler med triggere er fundet, skal et hold af klinikere gennemgå dem for at finde ud af, om den pågældende trigger også dækker over en egentlig skade.
GTT er pt. det bedste monitoreringsværktøj vi har. Men det kræver en del tid og håndarbejde fra en gruppe klinikeres side for at virke efter hensigten. Gør man som foreskrevet får man til gengæld et godt overblik over sikkerheden - eller mangel på samme - i sin virksomhed.
Nu har svenskerne på Karolinska Universitetssygehus i Stockholm imidlertid sammen med SAS Inst. udviklet en halvautomatiseret teknik, så deres elektroniske journaler kan screenes for triggere(markører) via et software program. Programmet er for de fleste triggeres vedkommende bedre end den manuelle, og man har på Karolinska besluttet udelukkende at bruge den elektroniske screening. Det sparer en arbejdsgang, og det betyder, at man nu kan screene på afdelingsniveau og at man kan gøre det hver uge. Ud over monitorering bruger man nu også resultaterne i direkte lærings-øjemed på afdelingerne.
I Region Syddanmark overvejer vi nu, hvordan vi kan gøre brug af dette fremskridt. GTT gør ikke i sig selv sygehusene sikrere, men resultaterne af værktøjet kan være med til at holde overblikket , ledelsesmæssigt fokus og læring.
Venlg hilsen
Arne Poustrup

Ingen kommentarer:

Send en kommentar