At gøre det samme om og om igen og forvente et andet resultat, er definitionen på sindssyge, har Albert Einstein sagt. Lige så indlysende logisk, lige så svært er det at efterleve i praksis. Ikke mindst når det gælder sikkerheds- og kvalitetsarbejdet i sundhedsvæsenet. Det er så let at ty til, at ’hvis vi bare tager os lidt mere sammen, og alle er opmærksomme på, at nu skal vi forbedre os, så bliver det nok bedre til næste år’.
Men præcis denne tankegang bliver der gjort op med i projektet Patientsikkert Sygehus – Helt sikkert hver gang - der for alvor blev skudt i gang ved et seminar i Kolding den 17.- 18. august. Kun ved at ændre effektivt på arbejdsprocesserne er det muligt at opnå stabile og holdbare forbedringer. Fem sygehuse er spydspidser i projektet, der er et initiativ fra TrygFonden, Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
De 175 læger, sygeplejersker, farmaceuter, kvalitetsfolk, projektledere og sygehusledere, der mødtes i Kolding i forrige uge, gik til opgaven med stor virketrang og sugede til sig af de mange erfaringer, som det internationale fakultet fra Institute for Healthcare Improvement, IHI, leverede.
Målet er at nedsætte dødeligheden med 15% og antallet af patientskader med 30% ved udgangen af 2012. Det skal ske ved fx at reducere antallet af hjertestop, eliminere en række hospitalsinfektioner og forebygge tryksår og medicineringsfejl.
At det er en kæmpeopgave, sygehusene har påtaget sig, er ingen af deltagerne i tvivl om. Men samtidig har de tillid til, at arbejdet kan betyde et gennembrud for patientsikkerheden ved at sætte fart på de forbedringer, som vi alle ved, er nødvendige. Budskabet var igen og igen: Det er ved at ændre i vores processer, vi kan forvente at få forbedringer. Det er forandringer, der kun kan gennemføres ude i dem kliniske virkelighed, tæt på patienterne. Reelle forandringer kan ikke ske fra et skrivebord.
I Patientsikkert Sygehus er mantraet at lære af de bedste: Hvilke sygehuse har allerede opnået de resultater, som vi stræber efter nationalt som internationalt? Og hvordan har de gjort? Det er langt mere fornuftigt at kopiere dem i stedet for, at vi bevidstløst kopierer os selv igen og igen.
fredag den 27. august 2010
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar