søndag den 22. august 2010

Erfaringer med feedback fra kunder/borgere/patienter efterlyses

Hvordan finder du ud af, hvad patienter og pårørende mener om din afdeling?

Får din organisation løbende feedback fra patienter og pårørende, som I kan bruge direkte i jeres kvalitetsarbejde?

Ville det ikke være dejligt, hvis det kunne lade sig gøre?

Der bruges mange ressourcer på spørgeskemaundersøgelser og akademisk orienterede analyser af patienternes oplevelser. Og tak for det! Disse tiltag gør os klogere på patienternes behov og sundhedssektorens evne til at imødekomme dem.

I den private sektor har man arbejdet længe med kunde-feedback i forskellige former: små evalueringsskema'er, telefon-interviews af kunderne, fokusgrupper, inddragelse af superbrugere i udviklingsprocesserne, og på det seneste også interaktive hjemmesider og SMS-feedback. Lidt, men ikke ret meget af det, bruges i sundhedssektoren idag.

Sundhedssektoren kan lære af disse erfaringer. Vi må kunne anvende nogle af teknikkerne til at sikre at personale og ledelse har en fornemmelse af, hvad der rører sig hos deres patienter. Det vil hjælpe os til at reagere hurtigt, hvis der opstår kvalitetsbrist. Patienternes reflektioner kan være inspirerende og lærerige for afdelingens personale.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed arbejder på et projekt, som netop handler om patient- og pårørendes feedback til deres behandlingssteder. Jeg hjælper dem med det. Jeg efterlyser i denne forbindelse idéer til hvem det kunne være interessant for os at tale med. Du er hermed inviteret til at brainstorme om hvem jeg bør kontakte for at blive klogere på, hvordan man skaber lærerig kunde-feedback.

Og husk, at det ikke kun er de faste bloggere som må skrive kommentarer. Al hjælp er yderst velkommen!

8 kommentarer:

  1. Vores elektive ortopædkirurgiske afdeling på Frederiksberg Hospital bruger bl.a. patientdebriefing (nyopererede inviteres i grupper ind til en snak med lægen, sygeplejersken og fyssen en uges tid efter udskrivning, hvor de gruppeinterviewes om deres erfaringer med operationen, indlæggelsen og genoptræningen, herunder hvad de kunne ønske sig anderledes) og web-dagbog, hvor patienterne før og efter indlæggelse kommunikerer med sygeplejersken om deres operation. Jeg har selv overværet en af seancerne og det er en meget stærk påvirkning fra patient til de sundhedsfaglige, fordi det er så aktuelt og konkret i modsætning til f.eks. patienttilfredshedsmålinger.

    SvarSlet
  2. Tak for den information. Jeg kender til Frederiksbergs flotte kommunikationsværktøj for ortopædkirurgiske patiener: "www.patientdagbogen.dk" Det virker meget overbevisende.

    Debriefing i grupper, hvor også de sundhedsfaglige får feedback i form at patienternes oplevelser efter operationen, lyder også som en rigtig god idé.

    Hvordan kommer læringen fra disse seancer med patienterne tilbage til organisationen, hvis der påpeges et forbedringspotentiale?

    SvarSlet
  3. Ved at lægen, sygeplejersken, fyssen, portøren osv. lytter med, når patienterne taler. Det er direkte kommunikation, og det virker ret stærkt, når patienten kommunikerer direkte med de behandlende personale uden at det først "oversættes" i rapporter osv. I praksis skiftes de forskellige sundhedsprofessionelle til at lytte med på disse debriefings.

    SvarSlet
  4. Hvor er det et spændende initiativ. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at være "flue på væggen" ved en af disse seancer.

    SvarSlet
  5. Du skal være velkommen. Det nemmeste er, at du kontakter afdelingsledelsen direkte, da de holder snor i, hvornår seancerne er, og at balancen mellem patienter og professionelle hver gang er passende (patienterne skal være i flertal)

    SvarSlet
  6. Tusind tak! Det vil jeg gøre.

    SvarSlet
  7. Kære Katrine
    Fandt dit indlæg ved et tilfælde. Jeg arbejder på et helt nyt it-baseret system til patient-feedback. Lad mig vide om du stadig er interesseret.

    SvarSlet
  8. Hej J.G. Jaspers,
    Jeg vil meget gerne høre om det system, du arbejder på.
    Venlig hilsen,
    Katrine - katrine@par3.dk

    SvarSlet