mandag den 31. januar 2011

Apropos videndeling – har du tjekket din e-journal?

Den seneste statistik viser, at e-journalen i stigende omfang anvendes af både klinikere og patienter til at dele patientens personlige journaloplysninger fra de offentlige sygehuse i Danmark. I sommeren 2010 digitaliserede det sidste hospital i Region Hovedstaden kontinuationerne, og siden har regionen kunne dele oplysninger om diagnoser, ydelser og notater med regionens borgere og landets læger.

Borgerne er de mest aktive brugere, og antallet af opslag er næsten tredoblet i løbet af 2010. Allersenest har medieskandalen om de såkaldte hemmelige koder vakt offentlighedens generelle interesse for e-journalen, men trods kampagner kan det stadig undre, at kendskabet til e-journal ikke er nået bredere ud. Ishøj Kommune har lavet et nyheds-tv-indslag om, hvorfor ikke endnu flere borgere anvender e-journalen, hvor de blandt andet har interviewet mig. Du kan se indslaget her.

Klinikernes adgang er næsten fordoblet, og jeg tør godt spå, at denne udvikling vil fortsætte i 2011 i takt med, at regionerne linker til e-journal i de elektroniske patientjournaler. Det skaber nem og hurtig adgang til e-journalen uden ny logon.

Hvad er fremtidsperspektiverne?
Men dette er kun begyndelsen. Regionernes sundheds-it har besluttet at udbygge e-journalen til en sundhedsjournal for sundhedsfagligt personale og borgere inden 2013. Det er planen, at sundhedsjournalen skal indeholde mange flere oplysninger, end e-journalen gør nu. I de kommende år vil der på tværs af regionerne skabes adgang til at dele hospitalernes laboratorieundersøgelser, røntgenundersøgelser, CAVE og medicinoplysninger.

1 kommentar:

  1. Det er svært at være uenige i indlægget - e-journalen går fra succes til succes. Den har også potentiale til at ændre læge-patient forholdet, fremgår det af en artikel på ugeskriftet.dk - læs den her: www.ugeskriftet.dk.

    SvarSlet