tirsdag den 12. april 2011

Feedback postkort fra patienter og pårørende

”Feedback postkortene giver afdelingen værdifuld viden, som kan
bruges i kvalitetsudviklingen. Det koster noget tid at arbejde med
kortene, men udbyttet står mål med ressourceindsatsen, og
personalet får en særlig faglig og personlig ballast, hvilket også
skaber arbejdsglæde.”
 
Sådan sagde Christian Jørgensen i 2010, da han var oversygeplejerske på Kolding Sygehus. Her havde organkirurgisk afdeling gjort erfaringer med at give alle patienter et forhåndsadresseret postkort, som opfordrede dem til at skrive hvad de havde på hjerte til afdelingen. 
 
Postkort er en simpel metode for sundhedspersonale til at "få fingeren på pulsen" med hvad patienter og pårørende oplever. Det er en ressourceeffektiv måde at lave patientinddragelse, og det modvirker den "hjemmeblindhed" som nemt opstår i egen organisation. Både i Kolding, på Psykiatrisk Center Ballerup og på Rigshospitalets Neurocenter har postkort fra patienterne vist sig værdifulde som input til kvalitetsudvikling. Jævnligt påpeger patienterne forhold, som har betydning for patientsikkerheden, men også kommunikation, samarbejde med og mellem personalet, fysiske rammer og ventetider optager patienterne.
 
På Patientsikkerhedskonferencen i går blev et gennemtestet nyt design for dette værktøj præsenteret af Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Man kan downloade trykklare postkort og en introduktion til metoden her:: http://www.sikkerpatient.dk/professionelle/materialer/redskaber/feedback-postkort.aspx
 
Kommentarer (feedback!) modtages gerne i kommentarfeltet på denne blog.
 
P.S. Et tip: billigste sted at få trykt kortene til eget brug er på http://www.print24.dk/. Vælg A5 størrelse, 280 g/m2 kromokarton med mat bagside. Husk at sætte afdelingens egen adresse ind før I får det trykt!

4 kommentarer:

  1. Christian Jørgensenonsdag, april 13, 2011

    Feedback postkortene er een måde, hvorpå man kan skabe mulighed for tilbagemeldinger og måske endda i dialog, hvis patienten har ønsket dette. Man kan sagtens - alene - arbejde med postkortene som et værktøj i forhold til patientinddragelse, men hvis man har overskud, så kan man med fordel supplere denne metode med også at etablere et patient-ekspertpanel.
    Fælles Akut Modtagelsen/ FAM på Sydvestjysk Sygehus har netop oprettet et patient-ekspertpanel.
    Ved hjælp af patientinddragelse og patientinvolvering, ønsker vi at patienterne skal være vores partnere i udviklingsarbejdet.
    Vi vil gerne inddrage patienterne i samarbejdet ved sparring og rådgivning til alles inspiration i vores lærings- og udviklingsarbejde.

    Afdelingen har - som landets første Fælles Akutmodtagelse – etableret et panel bestående af akut-indlagte patienter, der med deres erfaringer og oplevelser, kan berige os med ideer, der kan løfte den patientoplevede kvalitet i FAM.


    Patient Ekspert Panelet (PEP) er et dialogforum, sparrings- og rådgivningspanel og en del af hele indsatsen i forhold til at sikre den patientoplevede kvalitet i FAM på Sydvestjysk Sygehus.

    PEP skal medvirke til at skabe en naturlig dialog mellem panelet / brugerne og Fælles Akut Modtagelsen og derigennem medvirke til at sikre brugerindflydelse.
    Det er 2. gang, at jeg har stået i spidsen i etablering af et patientpanel. Første gang var på Kolding Sygehus, Organkirurgisk afd. Erfaringerne er rigtig gode. Både patienter og personalet vil gerne i dialog med hinanden og vil gerne på hver sin måde bidrage til læring. Jeg kan kun anbefale, at man supplerer de kvantitative kvalitetsmålinger med kvalitative metoder, så vores kvalitetsarbejde bliver mere nuanceret og autentisk.
    Christian Jørgensen, oversygeplejerske, FAM, Sydvestjysk Sygehus.

    SvarSlet
  2. Kære Christian,
    Som du ved, er jeg varm fortaler for patientinddragelse på alle organisatoriske niveau'er. Men man skal selvfølgelig lige finde den rigtige måde at tilrettelægge indsatsen på. Det kunne være interessant at høre mere om erfaringerne med hvordan I "klæder patienterne på" til at deltage. Og også hvordan I forbereder personalet på at tage imod og handle på patienternes input.

    F.eks.: hvordan udvælger I medlemmer til panelet? Hvordan orienterer i dem om forventningerne til deres rolle? Hvordan tilrettelægges møderne? Hvad gør I, hvis et medlem af panelet viser sig at have meget svært ved at tale om andet end sin egen specifikke historie?

    SvarSlet
  3. Christian Jørgensenlørdag, april 16, 2011

    Kære Katrine!
    Jeg ved godt, at det panel, som er sammensat IKKE er repræsentativt og vi har derfor gået udfra nogle udvælgelseskriterier, som vi i afd. selv har defineret. Patienterne i panelet skal være fuld mobil og selvhjulpende, de skal være motiveret og have ressourcer til og parathed til at kunne dele egne erfaringer med andre. Så er panelet sammensat med 4 mænd og 4 kvinder med en bred aldersfordeling. Når de bliver spurgt om deltagelse får de en pjece om panelets formål og arbejdsmetode mv. Ved det første møde gennemgår vi kommissoriet samt gensidige forventninger og hvert enkel patient får kort mulighed for at fortælle egen patientoplevelse hvorefter det fremadrettet kun handler om de temaer, som vi fælles finder frem til. Det kan fx. være drøftelse af nye patientinformationspjecer, hjemmesiden, arbejdsgange og fysiske rammer. Udkast til dagsorden sendes ca. 3 uger inden mødet og panelets medlemmer har mulighed for at komme med egne punker. Sådan fungerer det i store træk.
    Det nye er, at vi nu implementerer de nye feedback postkort og drager dem med ind i drøftelserne med panelet.
    God påske til alle - Christian Jørgensen

    SvarSlet
  4. Det bliver spændende at følge med i jeres initiativer!

    SvarSlet